EÚ chystá nový režim DPH pre Európanov

Európska komisia (EK) v utorok (6.12.) prijala oznámenie o budúcnosti dane z pridanej hodnoty (DPH).

Brusel 7. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok (6.12.) prijala oznámenie o budúcnosti dane z pridanej hodnoty (DPH). Vytýčila v ňom základné črty nového režimu DPH, ako aj prioritné opatrenia potrebné na vytvorenie jednoduchšieho, efektívnejšieho a spoľahlivejšieho systému DPH v Európskej únii.

"Daň z pridanej hodnoty platia občania, vyberajú ju podniky a tvorí 20 % štátnych príjmov. Ide teda o faktor s citeľným vplyvom na každého občana EÚ. Na druhej strane, systém DPH v EÚ bol zriadený pred 40 rokmi a v súčasnej situácii už nezodpovedá nášmu hospodárstvu založenému na službách a technológiách. Nastal čas vykonať ambicióznu reformu systému DPH," vyhlásil Algirdas Šemeta, komisár pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom.

Podobu nového systému DPH určujú tri hlavné ciele. Prvý z nich uvádza, že DPH treba zjednodušiť pre podniky. Jednoduchší, transparentnejší systém DPH by odľahčil podniky od značného administratívneho bremena a podporil by rozmach cezhraničného obchodu, čo by malo pozitívny vplyv na rast.

Druhým cieľom je zefektívnenie systému DPH tak, aby podporoval úsilie členských štátov o konsolidáciu vo fiškálnej oblasti a udržateľný hospodársky rast. Bežná sadzba DPH by sa v niektorých členských štátoch mohla znížiť – bez akéhokoľvek vplyvu na príjmy – ak by sa zrušili výnimky a znížené sadzby.

Tretím cieľom je snaha zastaviť obrovské straty, ktoré v súčasnosti vznikajú vinou nevyberania DPH a podvodov. Odhaduje sa, že sa nevyberá približne 12 % celkovej splatnej DPH (výpadky DPH).

EK v roku 2012 navrhne mechanizmus rýchlej reakcie, ktorý zaistí, že členské štáty dokážu lepšie reagovať v prípade podozrenia z podvodu. Navyše zváži, či je potrebné posilniť súčasné mechanizmy, ako je napríklad Eurofisc, na boj proti podvodom a preskúma možnosť vytvoriť tím, ktorý by vykonával cezhraničné audity, čím by sa uľahčili viacstranné kontroly.

V neposlednom rade EK dospela k názoru, že stará otázka prechodu na systém DPH založený na zdaňovaní v mieste pôvodu už nie je relevantná. Preto sa DPH bude naďalej vyberať v mieste určenia (v krajine, kde má sídlo zákazník). Komisia začne pracovať na zostavení moderného systému DPH založeného na tejto zásade.

Zdroj: Tlačová agentúra SR, www.tasr.sk

5 dovodov prečo využiť práve naše služby
  1. Vedenie účtovníctva a miezd je u nás lacnejšie ako sú náklady na Vašich zamestnancov
  2. Ponúkame kvalitatívne vyššiu úroveň služieb ako bežný štandard
  3. Neplatíte za školenia a vzdelávanie Vašich pracovníkov
  4. Klientom poskytujeme bezplatné konzultácie
  5. Prevezmeme po dohode aj veľkú časť Vašej administratívy